Despre bibliotecă


             Biblioteca Comunala ” Augustin Cozmuța”,  Cernesti este o instituţie culturala de interes local, ce asigura egalitatea accesului la informaţii ,la  educaţie  permanenta,a  petrecerii timpului liber si dezvoltarii personalitaţii utilizatorilor fara deosebire de statut social ori economic, vârsta,  apartenenţa politica, religioasa sau etnica.  

     Biblioteca  a fost infiintata in anul 1962 si in prezent   colectiile sale au ajuns  la aproape 10.000 volume.

     Pana in anul 2009 biblioteca a functionat in Caminul Cultural Cernesti. 

 In anul 2009, prin accesarea Programului Biblionet, program destinat bibliotecilor publice din toata tara,  a fost dotata cu 4 calculatoare cu acces la internet, pentru toate categoriile de utilizatori. 

  Atunci a fost schimbat si sediul bibliotecii in cladirea Gradinitei Cernesti, 

intr-o sala adecvata multitudinii de servicii oferite, si anume:   imprumut de carte, indrumarea lecturii copiilor si adolescentilor,marcarea evenimentelor culturale si istorice prin expozitii de carte, prezentari de filme s. a.

 In conformitate cu prevederile  O.G.63/2002, privind atribuirea sau schimbarea de denumiri  in cazul institutiilor publice de interes local, in 2016, Consiliul Local al Comunei Cernesti propune  schimbarea denumirii Bibliotecii  Comunale  Cernesti  in        Biblioteca  Comunală  ”  Augustin   Cozmuța ”  , după numele regretatului scriitor, jurnalist, om de cultura, Augustin Cozmuța, fiu al satului Cernești.

          In anul 2019 colectiile bibliotecii au fost mutate din nou in Centru Cultural Cernești,o cladire noua, recent renovata, intr-o sala luminoasa, la care cititorii au acces direct din exteriorul cladirii,biblioteca fiind localizată acum in  centrul comunei.

         Referitor la colectiile bibliotecii,  desi achiziția de carte nu a avut o continuitate riguroasa, au crescut de-a lungul  anilor cu  peste 3000 volume, o buna parte din fonduri bugetare, dar si  prin contributia  unor oameni cu suflet mare, care au donat bibliotecii un numar insemnat de carti. Biblioteca deservește populația comunei de cca 3600 locuitori oferind peste 9700 volume dar și noi servicii prin 4 computere conectate la Internet,o imprimanta, un scanner,un videoproiector.


Bibliotecarii care au lucrat in această institutie de-a lungul anilor au fost:
Cozmuta Ana 1964-1971
Pascalau Luminita 1971-1977
Bota Rodica 1977-1978
Zaharia Lucica 1978-1990
Latis Marioara -de la 1 iulie 1990