joi, 17 martie 2011

Biblioteca de altadata


Doamna Zaharia Lucica, invatatoare la clasa a II-a la Scoala cu clasele I-VIII Cernesti ,dar si bibliotecara scolii, ne impartaseste din experienta sa ca bibliotecara la Biblioteca Comunala Cernesti in perioada 1978-1990:
" Programul de functionare a bibliotecii satului in anii 70-80 era redus, de 8 ore/saptamana , planificate miercurea, sambata si duminica.
Fiind cadru didactic, incercam sa cultiv gustul pentru lectura , astfel ca incurajam elevii sa imprumute carti, nu numai pentru studiu ci si pentru recreere prin lectura.Cadrele didactice imprumutau carti de specialitate(pedagogie).
Impreuna cu tinerii din comuna si cu cadrele didactice am pus in scena si am prezentat in fata publicului piese de teatru; organizam intalniri cu femeile din sat (sezatori) in vederea valorificarii traditiilor si culturii locale, dar si in scopul atragerii lor in randul cititorilor.
De asemenea, am organizat prezentari de carti cu ocazia altor activitati culturale (jocul satului), auditii muzicale s.a.
Fondul de carte era compus din : literatura romana si universala, literatura pentru copii,carti de medicina , agricultura, ppsihopedagogie,lucrari de referinta, carti de politica(in special Cuvantarile lui Ceausescu, legi, Congresele PCR), colectie de ziare si reviste.
In acei ani, in lipsa calculatorului, biblioteca cu colectiile de carte era una din putinele surse de informare a cetatenilor.