luni, 29 aprilie 2013

   

 Ziua Veteranilor de Razboi


     La 29 aprilie, in fiecare an, romanii sarbatoresc Ziua Veteranilor de Razboi. In urma cu 111 ani, la 29 aprilie, Regele Carol I instituia titlul de "Veteran de Razboi", in baza prevederilor Conventiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, in onoarea combatantilor acoperiti de glorie pe redutele Razboiului de Independenta, zi care a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Razboi.


 Am citit  in "Condeiul ardelean" un articol care m-a emotionat pana la lacrimi si cred ca merita sa-l postez aici pentru a fi citit si de cei care urmaresc acest blog:

 "Veteranii, invalizii şi marii mutilaţi de război sunt un segment social aparte din marea masă a persoanelor de vârsta a treia. Domniile voastre reprezentaţi o mică parte a tezaurului uman al Oştirii Române, unici supravieţuitori ai celui de-al doilea război mondial, ai lagărelor sovietice şi naziste, ai temniţelor şi injustiţiei regimurilor totalitare.
Sunteţi aceia care, la chemarea ţării nu aţi întrebat, nu aţi comentat, nu aţi cerut, nu aţi pus în balanţă sacrificiul vieţii voastre tinere, aţi lăsat acasă părinţii, fraţii, surorile, soţiile şi copiii, plugul în brazdă, strungul, condeiul şi catedra, şi aţi răspuns prezent, oferindu-vă pentru apărarea fiinţei naţionale şi eliberarea gliei străbune bunul cel mai de preţ - viaţa.
Cu evlavie şi pioşenie ne închinăm în faţa domniilor voastre, stimaţi veterani de război, Eroi ai Neamului Românesc!" (Preşedinte ANVR Covasna, col. (r) Ioachim Grigorescu)

 Mai jos va prezint si pe singurul veteran de razboi din localitatea Cernesti - Bota Ioan , la varsta de 22 ani si acum, la 95 ani.