luni, 3 aprilie 2023

2 aprilie - Ziua Internațională a cartii pentru copii





Ce este Ziua Internațională a Cărții pentru Copii?

   Ziua Internațională a Cărții pentru Copii a fost sărbătorită prima dată în 1967 și este celebrată în data de 2 aprilie a fiecărui an. Scopul este de a promova cărțile pentru copii și lectura 
pentru cei mici. 
     De ce a fost aleasă ziua de 2 aprilie?
     Data nu a fost decisă la întâmplare. Ziua Internațională a Cărții pentru Copii se  sarbatorește in 2 aprilie pentru că e ziua de naștere a cunoscutului autor Hans Christian Andersen. Scriitorul danez este cunoscut pentru basmele sale fermecătoare: „Degețica”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Mica Sirenă” sau „Rățușca cea urâtă”. 
     Această zi  se marchează tocmai pentru a promova pasiunea pentru lectură în rândul copiilor. Astfel, se dorește accentuarea faptului că cititul de la vârste fragede este esențial pentru o dezvoltare armonioasă.
     Îți sugerăm să arunci o privire asupra următoarelor sfaturi care urmăresc dezvoltarea înțelegerii textului pentru cei mici: 

     Oferă copilului cărți potrivite pentru vârsta lui, dar mai ales pentru nivelul său de citit.  
     Recomandă-i să lectureze cu voce tare. În acel moment el se va concentra mai mult asupra actului de citire, va încetini ritmul pentru a procesa cuvintele și pentru a-și imagina totodată contextul. 
      Include câteva jocuri în procesul de înțelegere a textului pentru a face această activitate mai distractivă. Cititul nu va mai părea o povară, interesul lui pentru acel text va crește și un joc educativ va fi întotdeauna o lecție cu beneficii 
      O metodă foarte bună este oferirea de recompense. Evoluția și recunoașterea meritelor e de bun augur pentru copii. Vor privi următoarele sesiuni de lectură cu mai mult interes și dorință și își vor dori să se implice mai mult. 
      Faceți schimb de roluri cu copilul. Lăsați-l să fie el cel care pune întrebări din text. În acest fel îi veți provoca gândirea. 
     Includeți în discuțiile de înțelegere a textului și comparații cu alte povești sau alte personaje, așa își va stimula analogia și spiritul de observație, precum și deducția logică.

  Sunteți  invitați la bibliotecă  să imprumutați  cele mai citite cărți pentru copii ale scriitorului Hans Christian Andersen