vineri, 19 februarie 2016

19 FEBRUARIE - ZIUA BRANCUSI


ZIUA BRÂNCUŞI   -  19 februarie

     19 februarie a fost declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit unui act normativ publicat la sfârşitul anului trecut. În această zi se va sărbători anual ziua naşterii sculptorului român Constantin Brâncuşi.
    "Constantin Brâncuşi, «părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobiţa, România. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională", scria în expunerea de motive ce a însoţit propunerea legislativă.
    Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără "Coloana fără sfârşit", "Poarta Sărutului", "Masa tăcerii" şi "Domnişoara Pogány".





Si Biblioteca din Cernesti  il omagiaza pe Constantin  Brancusi  printr-o expozitie  care cuprinde enciclopedii  de arta romaneasca si universala, carti si albume .
Va asteptam s-o vizitati!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu