miercuri, 30 noiembrie 2011

VETERANII DE RAZBOI: Sa fim fericiti ca ii mai avem alaturi de noi !














Citeam luna trecuta in paginile unui ziar electronic al Maramuresului ca in judetul nostru mai sunt 380 veterani de razboi , iar marturiile celor care “s-au intors din moarte”, eroi de care nu ne amintim decat o data pe an , sunt nu doar cutremuratoare, ci si o lectie de istorie neinclusa in manualele de specialitate. .Va marturisesc ca am ramas impresionata dupa citirea acelui articol.
Zilele trecute, discutand cu o doamna invatatoare de la Scoala din Cernesti despre activitatile pe care le vom intreprinde cu copiii pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei, ne-a venit si noua ideea de a invita pe unul din veteranii de razboi din comuna noastra la o lectie de istorie inedita intr-una din zilele urmatoare, dupa aceasta minivacanta de 4 zile .
Ma numar printre norocosii care au in familie un veteran din cel de-Al Doilea Razboi Mondial : este chiar bunicul meu ,Bota Ioan, care a ajuns anul acesta la frumoasa varsta de 92 ani. A trecut prin multe greutati de-a lungul vietii sale : cei 4 ani petrecuti pe front, urmati de anii grei de dupa razboi ,ani de munca asidua alaturi de sotia sa pentru a-si intretine familia ( 3 copii).
Nu voi reproduce aici toate amintirile dureroase depanate de multe ori in fata noastra, a nepotilor si acum a stranepotilor . Marturia sa despre grozaviile razboiului, despre sacrificiul ostasilor romani pe fronturile Celui de-Al Doilea Razboi Mondial la care a participat, o vor asculta si alti copii din comuna noastra la "Ora de istorie din biblioteca", la care va fi invitat in curand.In cele doua fotografii: veteranul Bota Ioan din Cernesti la varsta de 22 ani(poza din razboi) si la 90 ani.
Sa ne traiesti, bunicule, multi ani , cu sanatate!
Bibliotecar,
Latis Marioara