marți, 29 noiembrie 2022

Expoziție de carte istorică - Marea Unire de la 1918 - Visul unei națiuni

 

 Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit  în cuprinsul aceluiași stat național, România. 

 Etape preliminare au fost Unirea Principatelor Române din 1859 și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. 

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a încununat aspiraţiile seculare ale românilor de a vieţui într-un singur stat. Ea a fost rodul luptei tuturor forţelor şi categoriilor sociale interne. 

”În această zi – scria Nicolae Iorga – a sosit un ceas pe care-l aşteptam de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru care am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit. A sosit ceasul în care cerem şi noi lumii dreptul de a trai pentru noi, dreptul de a nu da nimănui ca robi rodul ostenelilor noastre”.



joi, 2 iunie 2022

1 Iunie - Ziua Copilului

 

  In fiecare  an, de 1 Iunie -  Ziua Copilului , la  Biblioteca  Comunală  ”Augustin  Cozmuța” din Cernești are  loc ultima  etapa  a Concursului   ” Cel mai  bun cititor”, concurs  care se derulează  pe parcursul unui an.

 În această  zi  sunt  premiați  cei mai fideli  cititori  din rândul copiilor  , pentru  a fi stimulati in continuare  sa frecventeze  biblioteca, pentru  a le menține  trează  dragostea şi interesul faţă de carte si lectură.

 Anul  acesta copiii caștigători au primit  premii in carti  si dulciuri. Cartile  au fost  oferite  de către  primarie, cu sprijinul domnului primar. Vă  mulțumim!




marți, 1 martie 2022

Ion Creanga (1837 - 1889)

    

  Ion Creangă a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români și cei mai de seamă clasici ai literaturii române, recunoscut și astăzi datorită povestirilor și basmelor sale.
  Data nașterii lui Ion Creangă este și astăzi incertă. Chiar el însuși afirmă în “Fragment de biografie” că s-ar fi născut la data de 1 martie 1837, dar este cunoscută și o altă teorie conform căreia, autorul s-ar fi născut la data de 10 iunie 1839. Creangă a mai avut șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petra. Ultimii trei dintre ei au murit la vârste fragede în copilărie, iar Maria, Ileana și Zahei au murit în 1919.

  Fiu de țăran, Creangă a fost pregătit de dascălul din sat, după care mama lui l-a încredințat bunicului matern, “tatăl mamei, bunicu-meu David Creangă din Pipirig”, care l-a dus pe Valea Bistriței, la Broșteni, pentru a continua școala. La început, numele său era Ion Ștefănescu, dar ulterior și-a schimbat numele în Creangă, după numele mamei.

 La Școala preparandală vasiliană de la Trei Ierarhi  l-a avut profesor pe Titu Maiorescu, care l-a apreciat foarte mult .

   În anul 1875, Creangă îl cunoaște pe Mihai Eminescu cu care se împrietenește, iar la îndemnul poetului, scrie cele mai importante opere ale sale între anii 1875-1883.
   Creangă a murit pe data de 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Țicău și a fost înmormântat pe 2 ianuarie 1890, la cimitirul Eternitatea din Iași. Ion Creangă a avut un băiat, pe Constantin, un fost ofițer de carieră, care s-a căsătorit cu Olga Pătru (în 1886), fiica unui comerciant din Brăila. Împreună au avut patru copii: pe Horia, Ion(Ionel), Silvia și Laetitia. Cei doi nepoți ai lui Ion Creangă, Horia și Ion au fost arhitecți renumiți ai perioadei interbelice.
 Casa memorială Ion Creangă din Humulești este locul în care s-a născut și a copilărit Ion Creangă (1837-1889) în satul Humulești, astăzi o suburbie a orașului Târgu Neamț, din județul Neamț.

   Una dintre cele mai însemnate opere ale lui de Ion Creangă  este volumul Amintiri din copilărie   . Aici sunt scoase la iveală multe detalii intime despre viața de copil povestite cu sinceritate de Creangă.
 
 Povești  scrise de Ion Creangă

 Capra cu trei iezi (1875); Dănilă Prepeleac (1876); Fata babei și fata moșneagului (1877); Făt Frumos, fiul iepei (1877); Povestea lui Harap-Alb (1877); Ivan Turbincă (1878); Povestea lui Ionică cel prost (1877); Povestea lui Stan-Pățitul (1877); Povestea porcului (1876); Povestea poveștilor (1877-1878); Povestea unui om leneș (1878); Punguța cu doi bani (1875); Soacra cu trei nurori (1875).

Povestiri scrise de Creangă

   Acul și barosul (1874); Cinci pâini (1883); Inul și cămeșa (1874); Ion Roată și Cuza-Vodă (1882); Moș Ion Roată și Unirea (1880); Păcală (1880); Prostia omenească (1874); Ursul păcălit de vulpe (1880).

   Dragi cititori , vă asteptăm  cu drag să  imprumutați   cărți  scrise de Ion Creangă  aflate in  colecțiile  bibliotecii  noastre!

 




miercuri, 16 februarie 2022

15 februarie - Ziua Națională a Lecturii

     Incepând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii.  Pentru a marca această zi ,marți - 15 februarie, intre orele 11 si 14, biblioteca comunei a venit in intampinarea elevilor si preșcolarilor de la Școala Gimnazială Cernești   cu un stand de carte diversă. După preferințele fiecăruia, elevii si-au ales  cărți  pentru a citi  cateva minute fragmente din volumele expuse. Obiectivul acestor manifestări este incurajarea lecturii in rândul copiilor.

  Rolul școlii si a bibliotecilor devine esențial în a cultiva o activitate educativă si frumoasă - lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

Țin să mulțumesc doamnelor profesoare si invățătoare : Pop Veronica, Zahan Felicia,

 Coteanu Ramona,  Farcaș Diana  și Marc Laura pentru colaborare.





  

vineri, 14 ianuarie 2022

Mihai Eminescu

 

SĂ VORBIM DESPRE EMINESCU







Moment  prilejuit de împlinirea a 172 de ani de la naşterea lui

 Mihai Eminescu

   Pentru că Eminescu a fost şi va rămâne poetul tuturor românilor, mari şi mici, a devenit o obişnuinţă ca în fiecare an în jurul datei de 15 ianuarie să avem la biblioteca un moment  dedicat lui, o zi în care să vorbim despre Eminescu.

 Nu dorim însă ca aceste aniversări dedicate lui să ia o amploare artificială, care să distruga  farmecul  operei sale, influenţând astfel în mod negativ percepţia celor tineri faţă de creaţia sa. De asemenea, ne dorim cu sinceritate ca Eminescu să fie amintit, să fie citit nu doar de 15 ianuarie, ci constant, nu pentru că este numit „poetul nepereche al literaturii române” sau „poetul naţional al românilor”, ci pentru că ”are meritul  de a fi turnat în cele mai frumoase forme limba noastră”.

   Astfel, elevii ciclului primar al Scolii Gimnaziale Cernesti, îndrumaţi de doamnele invatatoare, au vizionat la Biblioteca Comunala ”Augustin Cozmuta” un film despre  opera şi viaţa lui Mihai Eminescu si  au ascultat muzică pe versuri eminesciene . 

 Pentru început, copiii au fost familiarizati cu copilul-poet, vizionand imagini  si ascultand  povești despre copilăria lui Eminescu pentru a înțelege  că și scriitorii au fost copii și că au trecut prin experiențe interesante. Cunoscând mai multe despre viața poetului,copiii devin interesati și de opera sa.

  În copilărie, natura a avut o mare influență asupra poetului. Ascultand poezii pe tema naturii, le dezvoltam copiilor sensibilitatea și simțul frumosului. 

  Prin aceste intalniri la biblioteca, speram  sa stimulam interesul pentru lectura , elevii sa fie motivati sa citeasca in mod constant, pentru a deveni buni cititori.