joi, 29 noiembrie 2018


  CENTENARUL  MARII UNIRI

          
        Activităţile dedicate Centenarului  organizate  in Comuna  Cernești  au debutat azi ,29 noiembrie   când elevii Școlii Gimnaziale  Cernești s-au adunat  in curtea școlii unde, insoțiți de profesori  si invățători  au  evocat   Ziua  de 1 Decembrie  1918.    Dupa   prezentarea  semnificaţiei    acestei  zile  istorice  de catre  profesoara de istorie, elevii au cantat Imnul României si alte cântece   patriotice si  au  fluturat steagurile  tricolore in semn de respect   față de eroii care s-au jertfit pentru îndeplinirea idealului naţional.
 
             Începând  cu data   de astăzi, 29  noiembrie, la  Biblioteca  Comunală  ”Augustin  Cozmuța” din Cernești  aveți  ocazia  sa vizitați  Expoziția de carte  istorica , documente și fotografii  dedicată   Centenarului  Marii Uniri.




  Sâmbata  urmează  sa participam  cu totii la manifestările  care vor  avea loc la ora 10 la Monumentul  Eroilor si  la Centru  Cultural Cernești.
 

luni, 19 noiembrie 2018

Cărți noi - Donație de la Biblioteca Județeană” Petre Dulfu”, Baia Mare



 

    In luna  octombrie, in cadrul  Colocviului profesional anual al  bibliotecarilor din bibliotecile  publice din Maramureș  intitulat  Bibliotecarii la  Centenar s-au  acordat  pachetele  Centenar   pentru  cinci  biblioteci  maramureșene.

 Printre  acestea  s-a numărat si  Biblioteca Comunala  ”Augustin Cozmuța ” din Cernesti.  Biblioteca  a primit  un numar  de 100 carți din toate domeniile.
Dragi  cititor, vă așteptam  să  le răsfoiți  si  să  le  citiți!

luni, 12 noiembrie 2018


 
            Biblioteca Comunală "Augustin Cozmuța" - Cernesti   va invita miercuri, 14 noiembrie la
 ora 12 la sediul bibliotecii pentru a participa la o evocare a personalității scriitorului, publicistului, criticului literar Augustin Cozmuța, fiu al satului si Cetatean de onoare al Comunei Cernesti.
 






marți, 15 mai 2018

9 Mai - ZIUA EUROPEI


   In ziua de 08.05. 2018,  cu  o  zi  inainte de ”Ziua Europei”, prescolarii de la  Gradinita  cu program  normal  Cernesti  si elevii claselor I- IV  de la  Scoala  Gimnaziala  Cernesti  s-au bucurat de o activitate interesanta legata de cunoasterea si promavarea valorilor europene.      Cu acest prilej a avut loc prezentari  Power  Point  si  discutii   pe tema “Suntem  cetateni  europeni ”.
   Activitatea s-a desfăşurat in  sala  Bibliotecii Comunale  ”Augustin  Cozmuta”   din  Cernesti .



  

  Tot  cu  aceasta  ocazie, copiii  de la  Gradinita  din  Cernesti,  sub  indrumarea  educatoarei  Ramona  Coteanu  au  participat  in  data  de 9 mai  la  un  concurs organizat  la nivel  national  si international de catre  Fundatia  de Evaluare a Competentelor in Educatie  in  parteneriat  cu  Editura  Diana, intitulat  ” CU  EUROPA...LA JOACA”, desfasurat  tot  in incinta  Bibliotecii  Comunale ” Augustin  Cozmuța ” din Cernesti


 

 





  Felicitari  tuturor  copiilor  care  au  participat  la  aceste  activitati!

marți, 23 ianuarie 2018


24 ianuarie 1859

Mica Unire – Unirea Principatelor Române

 


     În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

   Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări.

   În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

  Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate,

    În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
  Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.

      Pentru  a marca  acest  eveniment Biblioteca  Comunala  ”Augustin  Cozmuta” din  Cernesti   a pregatit  pentru dumneavoastra o mica  expozitie de carte istorica pe aceasta tema 
 



 

 

luni, 15 ianuarie 2018

    

Mihai  Eminescu- omagiat  la Biblioteca Comunala ”Augustin  Cozmuta”, Cernesti

  Ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu este cinstită în toate oraşele ţării, însă cu atât mai mult acolo unde Eminescu şi-a purtat paşii, inspirându-se din frumuseţile locului. 
    La ceas aniversar, opera şi personalitatea acestuia sunt evocate  în cadrul instituţiilor de cultură si în instituţiile de învăţământ, acolo unde elevii, avizi de cunoaştere, participă la numeroase manifestări cu caracter cultural.
  Azi-  15  ianuarie-  si la Biblioteca  Comunala  ” Augustin   Cozmuta ” din  Cernesti,  Maramures au  avut    o serie  de activitati  la  care  au participat  elevii claselor I-IV,  clasa  pregatitoare  si prescolarii de la  Gradinita  cu Program  Normal din  Cernesti.  Au  urmarit  cu  mare  atentie  o prezentare  Power Point  despre  viata  poetului si  despre opera  sa,  au rasfoit  carti  cu  poeziile  marelui  poet si  au cantat  cantece  pe  versurile  lui Eminescu.


 






                                             MIHAI  EMINESCU


Cel mai mare poet al romanilor, Mihai Eminescu, s-a nascut la Botosani, la 15 ianuarie 1850. Era al saptelea fiu din cei unsprezece ai lui Gheorghe Eminovici din Calinestii Sucevei si ai Ralucai Iurascu din Joldesti. 

  Poetul vorbeste despre stramosii sai ca de tarani liberi, razesi. Dupa revolutia de la 1848, Gheorghe Eminovici cumpara jumatate din mosia razeseasca, Ipotestii, asezata la 8 kilometri departare de Botosani. Aici si-a petrecut poetul copilaria, hoinarind prin paduri si culcandu-se langa izvoare, precum isi va aminti mai tarziu. 

  La varsta de 9 ani il gasim elev in clasa a 3-a primara la Cernauti si la finele anului scolar urmator este casificat al 5-lea din 82 de elevi. In toamna anului 1860 se inscrie la gimnaziul din Cernauti, unde urmeaza 2 clase pana in aprilie 1863. 

  Refuzandu-i-se cererea de bursa la gimnaziul din Cernauti, Eminescu se angajeaza in toamna anului 1864 practicant la tribunalul din Botosani, dar in primavara anului urmator demisioneaza si dispare cu trupa teatrala Fanny Tardini-Vladicescu. 

  In februarie 1866, publicand in revista "Familia" din Pesta poezia "De-as avea... ", directorul Iosif Vulcan ii schimba numele in Eminescu, adoptat si de poet de acum incolo. 

  In toamna anului 1868 Eminescu este angajat sufleor si copist la Teatrul National din Bucuresti, unde joaca si un rol in piesa "Razvan si Vidra" de Hasdeu. Este delegat intr-o comisie folcloristica. 

  Trimis la Viena, Eminescu se inscrie ca auditor, fiindca nu terminase liceul, la cursul de filozofie, frecventand si istorie, drept, economie politica, filologie romanica.Aici cunoaste pe Ion Slavici, care ii face portretul din acel timp, in "Amintirile" sale. La 15 aprilie 1870, Eminescu debuteaza la revista "Convorbiri literare" cu poezia "Venere si Madona". 

  In decembrie 1872, poetul se inscrie ca student la Universitatea din Berlin, unde va urma cursul de filozofie, istorie si economie politica, timp de 2 ani. Intors in tara este numit director al Bibliotecii centrale din Iasi. Desi isi facuse constiincios datoria, este indepartat din functie peste un an. Titu Maiorescu, pe atunci ministru al Instructiunii publice, care tinea cu orice pret ca Eminescu sa intre in invatamant, il numeste revizor scolar in judetele Vaslui si Iasi. Din aceasta perioada dateaza marea sa prietenie cu Ion Creanga, pe care il indeamna sa astearna pe hartie minunatele sale povestiri si amintiri. Prietenia lor nu se va stinge pana la moarte si va continua prin corespondenta. 

  La sfarsitul anului 1877, Eminescu vine la Bucuresti, chemat de Titu Maiorescu sa lucreze in redactia ziarului "Timpul", alaturi de Slavici si Caragiale. Articolele sale sunt foarte critice la adresa claselor parizitare, ceea ce ii va aduce persecutia autoritatilor. 

  In 1883 publica capodopera sa "Luceafarul". La 28 iunie 1883, dupa 6 ani de munca istovitoare, surmenat, subalimentat, "luceafarul" intra intr-o eclipsa din care nu va iesi nicioadata complet. Prin grija lui Titu Maiorescu este internat intr-un sanatoriu. Si tot prin grija lui Titu Maiorescu, la finele anului 1883, este tiparita prima editie de "Poezii", care aduna tot ce publicase poetul si cateva poezii noi, intre care "Mai am un singur dor", cu trei variante. In total 64 de poezii. 

  Dupa mai multe momente de luciditate, in februarie 1889 boala ii revine si este internat din nou in sanatoriul doctorului Sutu din Bucuresti. Moare la 15 iunie, dupa o suferinta de aproape 5 luni, in virsta de 39 de ani. Este imormantat la cimitirul Belu.