joi, 28 noiembrie 2013

1 Decembrie1918 - 1 Decembrie 2013


 




   1 decembrie a fost adoptata ca Ziua Nationala a Romaniei in 1990, reprezentând sarbatorirea Marii Adunari de la Alba Iulia unde s-a votat unirea Transilvaniei cu România si care simbolizeaza unirea tuturor românilor intr-un singur stat national.


  Cu aceasta ocazie  sunteti invitati la Biblioteca Cernesti  pentru a vizita   expozitia de carte istorica :
1 Decembrie 1918 - Ziua Marii Uniri
  Va asteptam!

vineri, 27 septembrie 2013

In atentia utilizatorilor Bibliotecii Comunale Cernesti


 
De la 1 octombrie 2013, toti cei care viziteaza blogul Bibliotecii Comunale Cernesti  au posibilitatea de  a accesa Catalogul partial OnLine al colectiilor bibliotecii. Acesta se afla la adresa   http://cernesti-mm.ebibliophil.ro/ .Este doar  o parte a colectiilor bibliotecii  dar, in timp ,bibliotecarul lucreaza la introducerea datelor  si pentru restul cartilor neprelucrate.
 Acest program ofera posibilitatea de a prezenta colectiile bibliotecii prin internet. Astfel, toti cei care acceseaza acest site pot afla informatii in timp real despre cartile existente in biblioteca, numarul de exemplare  disponibile si locatia acestora.

vineri, 9 august 2013

Vacanta






  Biblioteca Comunala Cernesti va fi inchisa in perioada
12.08.2013 -  09.09.2013.
Bibliotecara este in concediu.
   Sa aveti o vara frumoasa in continuare!
 
 
 

vineri, 2 august 2013

Educatie financiara prin programul " Bani IQ"


   BaniIQ este un program de educaţie financiară ce se adresează unui public larg, prin care participanţii îşi îmbunătăţesc cunoştinţele despre produsele şi conceptele financiare, cum ar fi: buget, planificare, investiţii, venituri şi cheltuieli, credite, risc financiar, etc. 

  Sunteti invitati la Biblioteca Comunala Cernesti pentru a parcurge trainingul Bani IQ,  iar la sfarsitul trainingului fiecare cursant va primi o diploma de participare.
   Si nu numai atat: fiecare participant are posibilitatea de a castiga premii importante si se inscrie automat si la tragerea la sorti pentru premiul de 1000 de euro!
   Va asteptam!

 Pentru detalii, accesati:  http://baniiq.ro/trainingonline  

   Iata care au fost si  primii care au parcurs trainingul Bani IQ la  
                                         Biblioteca Comunala Cernesti .Felicitari  doamnelor Diana, Florentina, Silvia si Maria!















vineri, 14 iunie 2013

Misiune incheiata

     

          Ester Dela, voluntara de la Corpul Pacii,  a plecat  luni,  3 iunie din  comuna Cernesti.
    Timp de doi ani avut o activitate deosebita de voluntariat in comuna noastra: a predat limba engleza copiilor de la scolile din comuna dar  si adultilor, organizati in doua grupe: una de incepatori si o grupa de avansati.
     In acesti doi ani Ester a  demarat mai multe proiecte pentru comunitate, fiind ajutata de copii.Impreuna cu acestia  a plantat arbusti ornamentali, pomi fructiferi si a construit si o minisera din peturi,  prin aceste proiecte urmarindu-se schimbarea atitudinii  elevilor  si nu numai, fata de mediul inconjurator. I-a invatat pe copii ce este voluntariatul , i-a invatat  sa gateasca mancaruri cu specific american si multe alte lucruri utile.In cele doua vacante de vara  a organizat doua tabere de limba engleza la care au participat copiii din comuna Cernesti dar si din alte localitati.
    In semn de recunostinta, cadrele didactice , copiii si toti cei cu care a colaborat  in acesti doi ani i-au pregatit o serbare  surpriza( dansuri si cantece prezentate de copii)  si i-au daruit un autentic costum popular specific zonei noastre care sa-i aminteasca de Cernesti.
    Ester, iti multumim pentru toate lucrurile frumoase si utile pe care le-ai realizat pentru comunitatea noastra!
 


 

joi, 9 mai 2013

9 Mai - Ziua Europei si Ziua Independentei Romaniei


   În fiecare an, la data de 9 mai se serbează Ziua Europei. Pe lângă această semnficaţie, 9 mai marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al doilea război mondial.
Consiliul European a ales 9 mai ca Ziua Europei, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile  pentru menţinerea păcii.
  

9 Mai - Ziua Independentei Romaniei
   
    În contextul prefigurării conflictului din Balcani, între Imperiul Otoman şi Imperiul Ţarist, România a semnat la 4 aprilie 1877 Convenţia cu statul rus.
    Din momentul în care Imperiul Otoman începe bombardarea localităţilor româneşti de pe malul Dunării, România se află de fapt într-un conflict deschis cu aceasta. 
    Problema majoră pentru România era implicarea directă în război, ca parte cobeligerantă, o alianţă militară cu Rusia, oferind astfel ţării noastre un statut superior la încheierea ostilităţilor. România trebuia să avanseze cât mai rapid la o stare deschisă, declarată oficial de război, situaţie care implica proclamarea independenţei, dar în alianţă militară cu Rusia. Guvernul, la rândul său, în paralel cu acţiunea diplomatică pentru justificarea fiecărui pas făcut de ţară spre a-şi apăra interesele, dar şi pentru a convinge diplomaţia rusă să coopereze, în cobeligeranţă contra Turciei, a proclamat independenţa României. 
    Astfel, la 9/21 mai 1877, ministrul de Externe, Mihail Kogălniceanu, declara: 'În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare'. Adunarea Deputaţilor votează o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri, prin care lua act că 'rezbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială'. 
    Şi Senatul a adoptat o moţiune în sensul declaraţiei Guvernului, tributul datorat Porţii fiind anulat şi trecut în contul cheltuielilor pentru armată. La început, Puterile garante, cu excepţia Italiei, din raţiuni care decurgeau din interesele proprii, s-au abţinut să recunoască independenţa, act politic pe care Turcia îl califica drept 'rebeliune'. 
    În cele din urmă, independenţa României, ca şi independenţa Serbiei şi a Muntenegrului, precum şi unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute în Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 mart. 1878) şi prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878). 
    Expresie a dorinţei şi voinţei poporului român, proclamarea independenţei şi lupta pentru impunerea şi recunoaşterea ei au constituit actul politic şi de jertfă al întregii naţiuni române, apreciate de toţi cei care au participat la acele evenimente. (AGERPRES)

luni, 29 aprilie 2013

   

 Ziua Veteranilor de Razboi


     La 29 aprilie, in fiecare an, romanii sarbatoresc Ziua Veteranilor de Razboi. In urma cu 111 ani, la 29 aprilie, Regele Carol I instituia titlul de "Veteran de Razboi", in baza prevederilor Conventiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, in onoarea combatantilor acoperiti de glorie pe redutele Razboiului de Independenta, zi care a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Razboi.


 Am citit  in "Condeiul ardelean" un articol care m-a emotionat pana la lacrimi si cred ca merita sa-l postez aici pentru a fi citit si de cei care urmaresc acest blog:

 "Veteranii, invalizii şi marii mutilaţi de război sunt un segment social aparte din marea masă a persoanelor de vârsta a treia. Domniile voastre reprezentaţi o mică parte a tezaurului uman al Oştirii Române, unici supravieţuitori ai celui de-al doilea război mondial, ai lagărelor sovietice şi naziste, ai temniţelor şi injustiţiei regimurilor totalitare.
Sunteţi aceia care, la chemarea ţării nu aţi întrebat, nu aţi comentat, nu aţi cerut, nu aţi pus în balanţă sacrificiul vieţii voastre tinere, aţi lăsat acasă părinţii, fraţii, surorile, soţiile şi copiii, plugul în brazdă, strungul, condeiul şi catedra, şi aţi răspuns prezent, oferindu-vă pentru apărarea fiinţei naţionale şi eliberarea gliei străbune bunul cel mai de preţ - viaţa.
Cu evlavie şi pioşenie ne închinăm în faţa domniilor voastre, stimaţi veterani de război, Eroi ai Neamului Românesc!" (Preşedinte ANVR Covasna, col. (r) Ioachim Grigorescu)

 Mai jos va prezint si pe singurul veteran de razboi din localitatea Cernesti - Bota Ioan , la varsta de 22 ani si acum, la 95 ani.